10 Eylül 2016 Cumartesi
Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bir bayram daha geldi çattı🙌
Yine kafamızda “Bayramda nasıl beslenmeliyim, ne yiyip içmeliyim, sağlığım bozulmadan ve kilo almadan bayramı nasıl atlatırım?” şeklinde biirsürü sorular var😱
Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekir.☝
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Mümkünse kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tüketilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Ayrıca sakatatları yalnızca tadımlık tüketmelidirler.
Kurban Etini Nasıl Saklamalı, Pişirmeliyiz? 🍖
Ölüm katılığı (rigor mortis) denilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve etlerinizin pişince sert olmaması için, dondurucuya kaldırmadan ve tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor.
Ayrıca etleri -18 derece dondurmak ve dondurulmuş et çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurmamak gerektiğini unutmayalım ❕
Etinizi pişirirken içerisine iç yağı ve kuyruk yağı eklemeyin. Kekik, karabiber, kimyon gibi baharatlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Peki, Bayram Günü Nasıl Beslenmeliz?
✅İlk öğününüz 1 bardak su ardından hafif bir kahvaltı olsun. Örneğin; tam tahıllı ekmek, haşlanmış yumurta, peynir, salatalık-domates-biber ve zeytinden oluşan bir kahvaltı yapabilirsiniz.👌
✅Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin.
✅Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.
✅Tabağınızın ¼ ünü kırmızı et kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun, bunun yanında tam buğday ekmeğinizi veya bulgur pilavınızı tüketmeyi unutmayın.
✅Tabi et ürünlerinin yanı sıra tatlılar ve hamur işleri bayramlarda eksik olmuyor. Sağlıklı beslenmek adına bu yiyeceklerden mahrum kalmanıza gerek yok, yemek isterseniz tabi ki yiyeceksiniz. Tek yapmanız gereken porsiyon kontrolünü sağlamak.👍
✅İkramlarla ve fazla yemeyle bozulan barsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin. 🍎🍓🍒🍉
✅Barsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay, kahve tüketmek yerine bitki çayı, madensuyu ya da ayran tüketmek yararınıza olacaktır.
✅Bayram ziyaretine gitmeden önce evinizde yemeğinizi veya ara öğününüzü mutlaka tüketin.
✅Yine de "eyvah fazla yedim, çok kaçırdım" derseniz de mutlaka fiziksel aktivitenizi arttırın. 🏃
Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice bayramlara! 🙆
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder