16 Ekim 2016 Pazar

EKMEĞİN ÖNEMİ


Ekmek, sofralarımızın vazgeçilmez gıdası. Peki 16 Ekimin "Dünya Ekmek Günü" olduğunu biliyor muydunuz? Ben de bugüne özel ekmek hakkında sizlere kısa bir bilgi vermek istedim😊

Önceliklee doğru bildiğimiz bazı yanlışlar var! Mesela siz de zayıflamak ya da kilo almamak adına ekmek yemeyenlerden misiniz?🙈
O zaman sizlere vücudumuzdaki enerji harcama durumunu anlatayım bakalım hâlâ ekmek yememeye devam edecek misiniz?😏

Başta beynimiz olmak üzere tüm dokularımız glikozla beslenir. Vücudumuzun glikoz ihtiyacını karşılamak için günlük enerjimizin %55-60 ını karbonhidratlardan almak zorundayız. Temel enerji kaynağımız karbonhidratı tüketmediğimiz zaman vücudumuz kaslarımızı enerji kaynağı olarak kullanır. Bu durumda tartıda görülen de yağ değil kas ve su kaybıdır!! (ketozis) Kaslarımız bizim yağ yakan fabrikamızdır. Dolayısıyla kas kaybı vücudumuzda oluşturacağı tahribat bir yana, yağ dokunuz da olduğu gibi kalır😱 O zamaann napıyoruz iyi bir karbonhidrat kaynağı olan ekmeği her gün tüketiyoruz! #ekmeksizdiyetolmaz ✌
Ve lütfen beyaz olanları değil esmer renkte olanları tercih edelim. Özellikle tam buğday, çavdar, tam tahıllı olanları 😉

Gelelim tam tahıllı ekmeğin faydalarına👇
🍞 Tam tahıllı ekmekler vücut yağ yüzdesini düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur.
🍞 Glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek olduğu için kan şekerinizi hızlı yükseltmez.
🍞 İştah kontrolü sağlar.
🍞 Mide, kolon kanserine karşı korur.
🍞 Kandaki yağ oranını dengeler.
🍞 Tam tahıllı ekmekler B12 hariç tüm B grubu vitaminlerin temel kaynağı olduğundan tiroit rahatsızlığı olanlara en ideal besindir.
🍞 Tatlı isteğini azaltır.
🍞 Antioksidan içeriği yüksektir.
🍞 Tansiyonu dengeler.
🍞 Tam tahıllı ekmeklerin hafıza ve konsantrasyon üzerine olumlu etkileri vardır.
🍞 Cildin yaşlanmasını geciktirir.
🍞 Düzenli olarak tam buğday, çok tahıllı, yulaf veya çavdar ekmeği tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Uzun lafın kısası sağlıklı olarak yaşamınıza devam etmek istiyorsanız ekmek tüketin ve tam tahıllı ekmekleri tercih edin.
Sağlıklı günler..

📣Çok yakında İstanbul Aydın Üniversitesinin hazırladığı gastronomi dergisinde ekmekle ilgili makalem yayınlanacaktır. İlgililere duyurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder