11 Ekim 2016 Salı

GELENEKSEL LEZZET AŞURE


Aşure, Hicri takvime göre bereketin ve merhametin bol olduğu Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. Aşure geleneği, asırlar süren bir geçmişe sahiptir. İnanışa göre Nuh’un gemisi tufandan kurtulduktan ve gemi karaya oturduktan sonra, gemide son kalan yiyecekleri bir araya toplayıp bir yemek pişirmeleri ile aşure tatlısının ortaya çıktığı söylenir. Ayrıca muharremin onuncu gününe denk gelen aşure gününde İslami açıdan birçok önemli olay gelişmiştir. 💮

Aşure günü hakkında kısa bir bilgiden sonra gelelim aşurenin faydalarınaa👇

✏Aşure tamamen bitkisel besinlerden yapıldığı için doymuş yağ içermemektedir. Ayrıca fındık-fıstık-ceviz- badem gibi yağlı tohumlar sayesinde aşurenin kalp-damar sağlığı için koruyucu olan bir besin olduğunu söyleyebiliriz.

✏İçindeki çok çeşitli besinlerden dolayı yüksek enerjili bir besindir.  Özellikle büyüme gelişme çağındaki çocuklar için ve emzikliler için çok önemli bir besin kaynağıdır.

✏Aşure bol posa içeriğinin yanında kuru baklagil, incir, kuru kayısı gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

✏Riboflavin, tiamin, A ve C vitaminin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

✏Yüksek protein içeriğinden dolayı özellikle vejetaryen olanlar için iyi biri protein kaynağıdır.

✏Bu besini tüketirken şeker içeriğinin yoğun olmasından dolayı şeker hastaları daha dikkatli olmalıdır. Şeker hastaları için şeker kontrolü sağlanmış ise kendi diyetlerine uygun düzende şeker kullanımını minimal düzeyde tutarak yapılan aşureden önerilen miktarda tüketilebilir.

✏Zayıflamak isteyen kişiler için şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilecek ve bir ara öğün olarak tüketilebilecek uygun bir tatlıdır. (YAŞASIINN🙌) 

❕ 1 kase aşurenin 3 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve eş değerinde olduğunu ve yaklaşık 320-350 kcal olduğunu unutmayın!☝
Günlük beslenmenizde ona göre yer verin, fazla kaçırmayın dengeleyin 😉

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder