19 Mayıs 2017 Cuma

KARABUĞDAY (GREÇKA)

Son yıllarda ününe ün katan karabuğdayı ya da bilinen diğer adıyla greçkayı bugün enine boyuna bir inceleyelim dedim.
• Karabuğday, aslında tahıl değil kuzukulağı ailesine mensup bir bitki. İçinde bolca B vitamini, magnezyum ve lif bulunuyor. Aynı zamanda 100 gramı yaklaşık 13 gram protein içeriyor.
• Karabuğday, gluten içermediği için çölyak hastalarına ve glutensiz beslenenlere iyi bir seçenek 👍
• İçindeki potasyum başta olmak üzere birçok yararlı maddenin etkisiyle yüksek tansiyonu düşürmede önemli bir görev üstleniyor.
• Yüksek kolesterolü de düşürerek kolesterol hastalığı olanlara destek oluyor.
• Tansiyonu ve kolesterolü düşürmesi sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
• Karabuğday, bolca magnezyum bulundurduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor, bu sayede diyabet hastalarına da destek oluyor.
• Lifli yapısı sayesinde sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla işlemesini sağlıyor, özellikle bağırsak sağlığını korumada oldukça önemli görevler üstleniyor.

MANTARLI KARABUĞDAY PİLAVI
(5 kişilik)

Malzemeler
• 1 su bardağı karabuğday
• 6-7 adet kültür mantarı
• 1 orta boy soğan
• Tuz
• Karabiber
• az zeytinyağı

Yapılışı
✔ Bir tencerede zeytinyağı ve küp küp doğradığınız soğanları az kavurun.
✔ Mantarları ince dilimler halinde doğrayın ve soğanların üstüne ilave edin. Sotelemeye bırakın.
✔ Mantarlar sotelendikten sonra karabuğdayı ilave edin ve az kavurun.
✔ Üzerine 2 parmak kadar sıcak su ilave edin.
✔ En son tuzu ve karabiberi de ilave edin, karıştırın.
✔ Yaklaşık 20 dk pişirin.
✔ Demlendikten sonra servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder