Merhabalar, daha önceki paylaşımımda kinoayı ve faydalarından bahsedeceğimi söylemiştim. Bunu da bir tarifle tanıtmayı uygun gördüm ve "Kinoalı Kısır" yaptım 💁 bu kısırda değişen tek şey bulgur yerine kinoa kullanılması. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmedi, hem bol lifli hem de bol proteinli bir kısır oldu 😌 Peki ben bu kinoayı nerden bulabilirim diyen olursa onlara büyük marketlerden bulabileceklerini söyleyeyim. Hadi bulduk peki nasıl pişiricez bu kinoayı?
👉Öncelikle şunu söyleyeyim kinoa piştikten sonra miktar olarak 3 katına çıkıyor. Yani 1 su bardağı kinoa pişirilirse haşlandıktan sonra 3 su bardağı kadar oluyor.
👉Haşlama suyunu ise kinoa miktarının 2 katı kadar koyulacak. 1 su bardağı kinoa için tencereye 2 su bardağı su koyulmalı.
👉Suyu kaynamaya koyduktan sonra kinoalar önce bol suda yıkanmalı. Çünkü kinoanın dış kabuğu acı tatta olduğu için haşlanmadan önce yıkamalıyız.
👉Su kaynadıktan sonra biraz tuz ilave edip kinoaları koyuyoruz. Sonra ocağın altını kısıp 15 dk pişmesini bekliyoruz.
👉15 dk bitince zaten kinoalar da haşlanmış oluyor.
Daha sonra kinoa ile ne yapmak istiyorsanız ona göre kullanabilirsiniz. Ben Kinoalı kısır yaptım. Harika oldu bence siz de mutlaka deneyin 👌
Gelelim kinoanın faydalarına;
Kinoa aslında bir tahıl türüdür. Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Ancak ülkemizde henüz çok kişi tarafından bilinmemektedir. Birleşmiş Milletler ise 2013 yılını kinoa yılı ilan etmiştir.
✨Kinoa vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerir.
✨Tam protein içeren bitkiler çok nadir olduğundan kinoa bu özelliğiyle vejetaryenler arasında oldukça popülerdir.
✨Protein sizi tok tutarken posa da kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek mide kazıntısına engel olur.
✨Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.
✨Kinoanın en büyük özelliklerinden biri de glüten içermemesi Çölyak hastalarına rahatlıkla önerilir.
✨Ayrıca kinoa diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla posa içerir.
✨Antioksidan etkisi vardır.
✨Kabızlığa ve hemoroide iyi gelir.
✨Demir minerali bakımından zengindir.
✨B2 vitamini (riboflavin) içeren kinoa beyin ce kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler. Halsizliğe iyi gelir.
✨İçeriğinde yüksek miktarda magnezyum minerali bulunur. Magnezyumun damarları rahatlatan etkisi vardır. Bu özelliğiyle kronik migrene iyi gelir. 💯
✨Yapılan araştırmalara göre düzenli kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken, HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğu ortaya koymaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder